Hønsehuset og hønsegården

27.10.2013 14:45

Da er hunsehuset snart ferdig,og det bllir jo mye finere enn jeg trodde!

Innvendig får dem ca 4 m2 hvor vi plasserer et par vaglepinner, under vaglepinnene kommer det er gjødselsbrett/skitebrett for enklere rengjøring og under det igjen setter vi to stk verpekasser. Plassbesparende! Jeg skal også ha en verpekasse på veggen, i tillfelle noen vil foretrekke dette. Tenker å sette den en meter over gulvet. Selvfølgelig får de vann- og fòringsautomat inne. Disse er alt innkjøp hos www.gamebird.no de virket veldig fine, og ikke minst billige. Strømmen er ikke helt på plass enda, men legger opp strøm til belysning samt varme. Har kjøpt et 80W varmerør med IP55 (noe som betyr at det tåler fukt og støv), som jeg håper holder til oppvamingen. Det er jo 10 cm isolasjon i vegg, tak og gulv, så jeg tror det bli bra. Kommer jo også til å plassere dette i nærhet av vannautomaten, da det viktigste er at dette ikke fryser. Har skjønt at høner tåler kulde godt og om temperaturen er ned mot null i vinter så skal det alikevel gå fint. Lufting har han flinke mannen min også ordnet (han har ordnet alt hvis det var noe spørsmål), to stk lufteluker høyt oppe på veggene,slik at det ikke blir trekk i nærheten av der fuglene er. Altså et stykke bort fra vaglepinnene. De skal også få et sandbad. Hønseluka inn og ut av huser er på plass, 30x30cm med trapp til å komme opp og ned på.

Utegården er på ca 9 m2, med tak og gjerde fra bakken til taket. Gjerdet er også grav ned i bakken for sikring mot at rovdyr kan grave seg inn. Vi skal også legge en del heller og sten påutsiden av gjerdet for ekstra sikring. I utegården skal jeg "plukke" litt naturlige grener/pinner som de kan valge seg på. Synes det vil se pener ut. Her blir det også et litt større sandbad.

Info og mål om innredningen:

Vaglepinner - 1200mm lange, 50mm brede og høye. Den innerste er ca 110cm fra gulvet og den yterste som er ca 80cm fra gulvet. Mellom disse er det 30cm slik at den høna som sitter øverts ikke driter på høna under.

Verpekassene - 1 stk 400x400x400mm 1 stk 300x300x300mm og den som skal på veggen, 300 høy 300 bred og 400 lang. Alle med fint høy inni.  Har også stalosan (skal være supert mot utøy) i bunden.Da burde de ha plass til å ligge flere sammen å kose seg! Verpekassen som kommer på veggen skal det være en liten vaglepinne på, for letter å komme inn og ut.

Gjødselbrett - Skal lage et brett som står under vaglepinne. brettet må ha en lite oppkant slik at jeg kan ha litt sagflis oppi (da setter ikke dritten seg så lett fast), så skal det litt hønsenetting over dette igjen, da kan ikke hønene gå å tråkke i møkka. "Brettet" blir plassert oppå en ramme, så det bare kan taes inn og ut.

Sandbad - Kassa inne er 400 x 400 mm med en oppkant på 150 mm. I sandbadet har jeg litt sagflis, en del fin skjellsand + fuglesand kjøpt i vanlig dagligvarehandel. Kassa ute er forløping bare en gildekasse.. Håper dette vil falle i smak for tuppene!! 

Gulvet i hønsehuset vil bli dekt av  salgflis. Vil også her strø litt stalosan mot utøy.

Felleskjøpet

Det er på felleskjøpet vi har gjort mesteparten av innkjøpene. Der har vi kjøpt sagflis/kutterspon, høy, stalosan, skjellsand (fin og grov, da vi ikke vet helt hva vi trenger eller hva somer best) og fuglefòr. Sjellsand er vist bra/viktig for å få tykt skall på eggene, og den grove typen kan brukes som kråstein. Kråstein er vist for at hønen skal kunne "male" opp maten i kråsa/magen. Det ble faktisk ikke så dyrt som jeg trodde det skulle bli. 2kg høy: 55,- Skjellsand 15kg +15kg 130,- sagflis/kutterspon 30kg 83,- Fòr for voksene høner (heter Fjør egg) 25kg 109,- Det enste som kostet en del var Satlosan til 235,- men denne er vist veldig drøy, så man har den god stund. Kan jo også si at vann- og fòrautomatene hos felleskjopet var dyre.. Men disse kjøpte jo ikke vi.

 

Håper nå at jeg har tenkt på det meste man trenger for å ha høns, kjøpt det meste og snart snekkret ferdig det meste. 

Her ser du litt innvendig. Trapp opp til vaglepinnene, rugekasser på gulvet og gjødselbrett i mellom. Pluss de to nyinnflyttede frøknene. En blå og en svart Dverg Orpington. Noe usikkre enda er dem...

 

Utegården. Ikke helt feridg. Her mengler det en hønsetrapp, og flere vaglepinner til aktivisering.