Hønsehuset og Hønsegården

 

Et av våre hønsehus.
Innvendig er det ca 4 m2 med et par vaglepinner, under vaglepinnene er det gjødselsbrett/skitebrett for enklere rengjøring og under det igjen står det to stk verpekasser. Plassbesparende!
Det er også en verpekasse på veggen, for de som foretrekke dette. Vi har vann- og fòringsautomat er fra felleskjøpet og er godt fornøyd med dem.
Har et 80W varmerør med IP55 (noe som betyr at det tåler fukt og støv) til oppvamingen. Det er 10 cm isolasjon i vegg, tak og gulv, så det er ikke mye vi trenger av varme. Hønene varmer jo også en del opp selv må man huske. Varmerørert står rett ved vannautomaten, da det viktigste er at dette ikke fryser. Høner tåler kulde godt og om temperaturen er ned mot null om vinteren så går det alikevel gå fint.
Det er viktig med god lufting, to stk lufteluker høyt oppe på veggene,slik at det ikke blir trekk i nærheten av der fuglene er.
 
Høner trenger også skjellsand, for produksjon av skall til eggene de skal produsere til deg. Fórautomat til kanin, kjøpt hos felleskjøpet, er en praktisk beholder for det. Det er også viktig for kråsa, da hønene bruker den grove skjellsanden til å male opp godsakene du gir dem i kråsa/magen.

 

Utegården er på ca 9 m2, med tak og gjerde fra bakken til taket. Et godt alternativ til tak kan være å bruke et grovmasket fiskegran. Vi bruket et med 10 x 10 cm masker, her slipper ingen høns ut, ingen rovfugler inn og heller ingen småfugl som setter seg fast.
Gjerdet er gravd ned i bakken for sikring mot at rovdyr kan grave seg inn. Det ligger også en del sten på utsiden av gjerdet for ekstra sikring. Vi har brukt pussnett fra biltema som gjerde. Det er billig og lett å jobbe med.
 

Info og mål om innredningen:
 
Hønseluka er en inspektsjonsluke  på 30 x30 som kan kjøpes på alle byggevarehus.


Vaglepinner - 1200mm lange, 50mm brede og høye. Den innerste er ca 110cm fra gulvet og den yterste som er ca 80cm fra gulvet. Mellom disse er det 30cm slik at den høna som sitter øverts ikke driter på høna under. Beregn ca 30 cm per høne på vaglepinnene.

Verpekassene - 1 stk 400x400x400mm 1 stk 300x300x300mm og den som skal på veggen, 300 høy 300 bred og 400 lang. Alle med fint høy inni. Har også stalosan (supert mot utøy) i bunnen, bra mot lukt. Da burde de ha plass til å ligge flere sammen å kose seg! Verpekassen som er på veggen har en liten vaglepinne for letter å komme inn og ut.

Gjødselbrett - Et brett som står under vaglepinne. Oppe på brettet står det tre stk gildekasser med litt kutterspon og stalosan som hønene han drite oppe i, og gjør det lett for meg å tømme ut møkka. Hønsenetting over kassene, slik at hønene ikke tråkker i møkkakassene. Møkka er super gjødsel for blomstene dine, så den kan du tømme i bedene ;)

Gulvet i hønsehuset er dekt av kutterspon. Har også her litt stalosan mot lukt, utøy og bakterier.

 

 
Her ser du litt innvendig.

 

 


Utegården, men den er ikke helt ferig enda her.. 

Fotogalleri: Hønsehuset og Hønsegårdenotogaller